Ons biljartcentrum beschikt over 2 zalen met grote en kleine biljart tafels.

De grote zaal bevat: 3 matchtafels (284x142) en 6 kleine tafels (230x115) In de kleine zaal staan 2 kleine tafels.

In een andere ruimte staan nog twee full size snookertafels en twee 9 Ft pooltafels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biljarten wordt heden ten dage in vele vormen gespeeld. In Nederland is het carambole biljart de meest beoefende spelvorm. Daarnaast wordt er ook veel gedaan aan driebanden en snooker. Een aantal biljartsoorten wil ik toch even onder uw aandacht brengen. Het overzicht hieronder is niet volledig, maar behandelt slechts de meest gespeelde spelsoorten. De spelsoorten zijn erkend door de officiële bonden. De overige soorten worden wel beoefend, maar vaak gaat het dan enkel om gezellig de tijd te verdrijven waarbij het vaak niet om techniek gaat.

 

Carambole biljart, libre

Dit is de meest gespeelde vorm van biljarten ter wereld. Dit is niet verwonderlijk want juist deze spelsoort heeft echt alle facetten van elke andere biljartsoort in zich. Het is dan ook deze spelsoort die men zich eigen moet maken alvorens over te kunnen gaan op een andere. Uiteraard zijn er ook natuurtalenten die meteen aan één van de andere spelsoorten beginnen, maar deze zijn zeer schaars. Het libre biljart wordt gespeeld op een biljart met één van de standaardmaten (230 X 115 of 284 X 142cm) Er wordt gebruik gemaakt van 3 ballen. Twee witte die dienst doen als speelbal. (voor iedere speler één) en 1 rode. (Tegenwoordig wordt 1 van de witte ballen soms vervangen door een gele) Bedoeling is om met de speelbal beide andere ballen te raken in één stootbeurt, binnen de geldende regels. Gebeurt dit dan is dat een carambole en mag de speler vervolgens nog een poging wagen. Indien een speler mist is de tegenstander aan de beurt. Gespeeld wordt tot één van de spelers het aantal voor hem vastgestelde caramboles heeft gemaakt. Is deze speler met de partij begonnen, dan krijgt de tegenstander nog één beurt om ook zijn aantal caramboles te maken. Lukt dit dan is de partij onbeslist en krijgen beide spelers 1 punt. Lukt dit niet of was de speler welke als eerste het aantal caramboles heeft gemaakt, niet met de partij begonnen, dan is hij winnaar.

 

Carambole biljart, bandstoten
Deze vorm van biljarten wordt voornamelijk toegepast tijdens toernooien, het triatlon en het pentatlon. Hier gelden dezelfde regels en voorwaarden als bij het libre biljart. Er is echter één belangrijke uitzondering. Alvorens de speelbal de derde bal raakt en de carambole tot stand komt, moet deze eerst één of meerdere banden hebben geraakt. Is dit niet het geval, dan is de carambole niet geldig en is de tegenstander aan de beurt.

 

Carambole biljart, driebanden
Naast het libre biljart is deze spelsoort enorm populair bij zeer vele spelers, mede waarschijnlijk door de aandacht die de media eraan besteed. Vele mensen beginnen met deze spelsoort zonder eerst libre te hebben gespeeld. Zij missen vaak de basiskennis en halen het mooie van deze spelsoort weg. De regels zijn hetzelfde als bij het bandstoten, hier dient de speelbal echter minimaal 3 banden te hebben geraakt alvorens de carambole tot stand komt. Tegenwoordig wordt vaak met gekleurde en gestippelde ballen gespeeld.